Luc Gielis

Luc Gielis

Biografie

Luc Gielis studeerde aan de academie voor Beeldende Kunsten te Heusden Zolder: schilderen, onder leiding van kunstenaar Herman Maes hogere graad en Specialisatie, beeldhouwen onder de deskundige leiding van Hedwig Snoeckx.

Kunstwerken creëren stimuleert Luc om de vrije gedachte en impulsiviteit uit te buiten. Hij maakt ter voorbereiding van schilderijen en sculpturen, zelden voorstudies, omdat deze een ‘spontane eerlijkheid’ zouden hypothekeren. Hij ondervraagt zijn schilderijen en sculpturen wel naar hun mogelijke presentatiemogelijkheden.

De kunstwerken stimuleren hem om de tijdspanne van geconcentreerde focus af te wisselen met een beschouwend afstand nemen. Het principe van de gelijktijdige veelheid van invalshoeken, dat in feite hetzelfde is als het vernietigen van één vaste kijk op de dingen, wordt als een grote bevrijding aangevoeld. Zijn werken dwingen hem niet in een te eng denk- en werkpatroon. Automatische spontaneïteit in zijn meest pure vorm.

Hij probeert elk materiaal en elke textuur tot leven brengen in zijn werken, en een spanningsveld tussen figuratieve en abstracte kunst op te zoeken. De gecomponeerde gelaagdheden creëren een mentale ruimte met doorkijk, dimensies en dieptes, met daarbinnen evenveel ruis en obstructies. Vormen worden uit balans gebracht door een spanningsveld van pure verfpartijen of sculpturen. Een evenwichtsoefening waarbij geordende structuren geërodeerd worden door experimentele abstracties. Zijn kunstwerken zijn een weergave van systematiek en ontkenning, van behagen en afstoten, van twijfel en vastbeslotenheid, van ingetogenheid en drift, van fragiliteit en kracht.

Als je voor zijn werk staat, probeer even onder het oppervlak te kijken, zoek onder het zichtbare en je zal er steeds meer ontdekken! Je raakt verzeild in een dromerige, bevreemdende en geheimzinnige wereld en je wordt aangemoedigd om na te denken over de manier waarop de werkelijkheid wordt waargenomen en ingedeeld. Luc zijn eenvoudige tinten of het gebruik van zijn diep kleurrijke taal, met haar  levendige combinaties van oververzadigde warme kleuren en de verschillende nuances daarvan geven een stimulans, om je op de meest positieve manier te enthousiasmeren en te inspireren. Wat hij graag wil bereiken is de pure beleving van vorm en kleur, zodat de verbeelding en fantasie de vrije loop hebben. Zo wordt het kunstwerk een verhaal, zonder woorden, met voelen, voor een betere wereld. Puur natuur…

Galerij

SELECTIE